Beşiktaş geçen sene ortaya koyduğu kötü performansa rağmen, kupayı alarak bir şekilde futbola-sonuç olarak tutunmaya çalıştı.

Hasan Arat yonetimi geçen sene yaşanan başarısızlık için bir önceki yönetim sorumlu tutarak sürecin gerçek anlamda bu sene kendini göstereceği her defasında beyan etti.

Takdir edersiniz ki Avrupa'daki her futbolcunun bonservis olarak değeri bellidir. Bizim gibi ülkelere gelmeleri için belirli bir oranda bu eder yukarıya çekilmek zorunda kalmakta. Ama bunun da bir skalası olması lazım. Verilen bonservis bedelleri ile (özellikle 10 milyon avro imza parası) performans arasında bir çelişki olmaması gerek. Çünkü Beşiktaş bu sene başarıya mecbur ve bu başarı ile Avrupa kupalarında ciddi bir katma değer yaratmak zorunda. Unutmamak gerekir ki önümüzdeki sene Şampiyonlar Ligine 2 takımın katılım kolaylığı ilk iki için ciddi bir irade ortaya koymak için önemli hedef teşkil etmektedir.

Avrupa Şampiyonası bazı taktiksel gereklilikleri net ortaya koyması bakımından çok değerli bir turnuva oldu. Takımların oyun boyunun kısalması ve kompakt bir set oyunu anlayışı ile geçiş oyunundaki bireysel ve grup taktik oyunları özellikle kanat organizasyonların skora etkisi bakımından ne kadar önemli olduğu kendini belli etti. Ve teknik direktörlerin oyuna hakimiyeti olumlu-olumsuz çok öne çıktı.

Bunu belirtmemin nedeni Beşiktaş kadro bütünlüğü bakımından birbirini tamamlayan oyuncu bütünlüğüne sahip değil. Ön taraftaki iyi oyuncu profili maalesef arka blokta aynı değil. Bu çelişkinin giderecek teknik direktör olacağından oyuncular kadar onun performansı da başarıda veya başarısızlıkta belirleyici olacaktır.

Özellikle orta alanda Gedson, Al Musrati ve Silva kurgusu hücum aksiyonu içinde yüksek performans göstereceği beklentisi yaratsa da savunma aksiyonu içinde de o kadar sorunlu gözükmekte. Çünkü 6 numara pozisyonundaki Al Musrati'nin merkez oyuncu formatında-özellikle savunma prensipleri bakımından- eksik olmasından dolayı ve 8 numaraya daha yakın olması buradaki yükün Gedson’a biteceğini açıkça göstermekte. Ve kanat oyuncuların iç yardımları ile stoper oyunun bütünlüğü buradaki sorunu gidermek için iyi bir taktiksel organizasyona-yani teknik direktörün dokunuşun ihtiyacı vardır.

Pepe ve Vidal ikilisinden sonra takım için ayrıcalık içerik oyun aklına etki edecek stoper oyuncu bulunamaması ile birlikte hala süreç sorunlu gözükmekte. Bununla birlikte, Gökhan Gönül ve Roiser'den sonraki sağ bek tercihlerindeki tutarsızlıklar oyunun bütünlüğüne etki eden olumsuz taraflardır.

Takımlar için takım bütünlüğü 15-16 kişi olarak tasarlanırken hala ilk 11 içindeki sıkıntılar Beşiktaş için büyük sorun teşkil etmektedir. Ayrıca 19 kişilik yabancı oyuncu sayısı da mali külfet olarak kulübün zararına etki ederken, bu oyuncuların takas da kullanılmaması ile transferleri ile ilgili bir stratejinin olmamasına kulüp yönetiminin sorunudur.