Beşiktaş'ta iyi başlayan sezonda, işler biraz zorlaşmaya başlayınca yapılan yanlışlıkların faturası ağır ödenmeye başladı. Spor kulüpleri her yönden gücünü futbol takımından alır. Bu da paranın gücü olarak düşünülür. Geçmiş dönemlerde spor kulüpleri yönetenleri çoklukla sporun içerisinden gelmiş insanlar olurdu. Ne vakit ki iş ticari anlamda şirketleşmeye başlayıp popülizm peşinde koşan kişiler kendilerini içeriye atmak için önemli çalışmalar yapıp masraf da ederek bolca da vaatlerle umut tüccarlığı yaparak akıl çelmeyi başarıp koltuk kapma mücadelesi verir hale geldiler, Beşiktaş'ta rahmetli Süleyman Seba’dan sonra 4 başkan ve yönetim kurulu görev yaptı. Beşincisi şu an görevde olan Hasan Arat ve ekibi. Serdar Bilgili vizyon sahibi kişiliğini kulübe de yansıtarak önemli bir hamle olan şirketleşmeyi gerçekleştirerek bugün dahi idare edenlere can simidi olmaktadır. Kısa döneminde 1 Süper Lig şampiyonluğu kazanılmıştır.
Yıldırım Demirören sansasyonel transferler yapıp büyük borç artışı yaratmasına rağmen transferlerin karşılığı 1 lig şampiyonluğu, 3 Türkiye kupası 1 TFF Süper kupa olmuştur.
Fikret Orman döneminde 2 kez Lig şampiyonu olunurken Beşiktaş; katıldığı Şampiyonlar Liginde Porto, Leipzig ve Monaco'dan oluşan gruptan 14 puanla ve namağlup çıkmış, bu aşamada 11 golle rakip fileleri havalandıran ilk Türk takımı olmuştur. Bu dönem tüm mali sıkıntılara rağmen İnönü Stadı yenilenerek kulübe çağ atlatılmıştır. Bu stat günümüzde UEFA'nın da gözdesi durumunda olmakta ve önümüzdeki dönemlerde de olmak üzere uluslar arası birçok müsabakaya ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam edecektir. Bu dönemden sonra kulüpte görev alan yönetimler bu anlamda hiçbir katkı sağlamamışlardır.
Ahmet Nur Çebi döneminde 1 şampiyonluk kazanılırken idari ve mali açıdan kulübe yüz kızartıcı olaylar yaşatılmış ve son olarak mali kongrede ibra edilmeyerek bu durum kayıtlara geçirilerek tarihe not düşülmüştür. Çebi dönemi Beşiktaş için kaybedilen yıllar olmuştur.
Günümüz Hasan Arat dönemine geldiğimizde, başkan şimdilerde kendisine "başkan adaylığını açıkla" diyenlere "zamanını tüzük söylüyor" cevabını veriyor. Oysa kendisi başkanlık seçimlerine daha 2 yıl varken kapı kapı dolaşarak çalışmalar yapması esnasında da tüzük maddesi aynen yerinde duruyordu. Bu buluşmalarda bol vaatler veriyor, Beşiktaşlıları umutlandırıyordu. 2002 seçimlerinde Serdar Bilgili’nin rakibi olduğu dönemde medya mensupları ile Etiler Tepecik yolu üzerinde bir kebapçıda yanında yönetimine alacağını söylediği Kemal Gencer ile birlikte söyleşi yapmıştı. Seçim döneminde birçok noktadaki biliboardlarda reklamları yer almıştı. Yemekte kulüp üyesi gazeteci sadece ben vardım. Bana kime oy vereceğimi sordu, ben de cevap olarak “kendisine oy vermeyeceğimi“ söyleyince nedenini sorduğunda “vaatlerinizin gerçekleşme yüzdesinin çok düşük oluşu size güvenememenin başlıca sebebi" demiştim.
Bugün de benzer bir durum yaşanıyor. Adaylığı döneminde yapacaklarını söylediği icraatların büyük çoğunluğunu hayata geçirememiş olması yaşananların başlıca nedenidir. “Beşiktaş 3 sezondur Kasım'da havlu atıyor, böyle bir şey kabul edilemez “ derken herhalde bugünü düşünememiştir. Kasım 2024'te Beşiktaş liderin 13, ikincinin 8 puan gerisine düşmüştür. ”İstediğim kapıyı açarım, 204 kapı bana açıktır” derken referans olarak PSG, Chelsea, Al Nassr, Hansi Flick isimlerini sıralamıştır.
Evdeki hesap çarşıya uymamış, Beşiktaş başkanı kapıları açmak bir yana aralayamamış olacak ki yapılan transferler başarısızlığın yanında birçok şaibeyi de getirmiştir.
Cevap bekleyen sorular çok...
- Brad Friedel ile sözleşme yapılırken menajerlik parası ödenmiş midir?
- Brad Friedel Samet Aybaba'nın görevini yüklendi ise, Aybaba şu anda hangi görevdedir?
- Feyyaz Uçar Hüseyin Yücel’in yanında sanki çalışanıymış gibi intiba uyandırmaktadır, sebebi merak konusudur.
- Kaan Şakul yönetim içerisinde futbol şubesi sorumlusu olarak tanımlanmakta, doğru mudur?
- Kaan Şakul'un scout ekibi hangi isimlerden oluşmuştur?
- Onur Göçmez ortalıkta gözükmezken Mete Vardar‘ın arada bir kamikaze rolü üstlenmesi yönetim stratejisi midir ?
- Şaibeleri ayyuka çıktığı için bir kısım taraftara ayrıcalıklı davranılmakta mıdır ?
- Bir kısım sosyal medya kullanıcısına ve digital yayın yapan kişilere enformasyon sağlanmakta mıdır?
- Son sorum ise Hasan Arat istifa etmek için tüzük hükmü gereği Mayıs 2025 olağan seçimli kongre tarihinden 6 ay öncesinin hesabını mı yapmaktadır? Bu hesap son 6 ayı ikinci başkan Hüseyin Yücel’le geçmek için midir ?
- Zira bu kadar gerçekleşmeyen vaat ve sözlere; sportif, idari, mali başarısızlığa, olacağına dönük güven duyulmayan vaatlere bundan böyle de Beşiktaş camiasının kanacağını düşünerek görevine devam mı edecektir ? Merakla bekliyoruz…
Atıf Keçeci / Duhuliye